Ljekovito bilje i Lijecenje Biljem

Ljekovito bilje, Ljekovite trave, Prirodno liječenje biljem, biljni recepti.12.03.2010.

Ljekovito bilje - Petoprsta steža (Potentilla tormentilla)

PETOPRSTA STEŽA
Potentilla tormentilla

Drugi nazivi: petolista, petoprsta, petoprst visoki, poljska teža, srčani korijen, srčenjak, steža, stežnik, trava od srdobolje, trava od srca.


Petoprsta steža ima čvorast, crven podanak i po nekoliko uspravnih vrhom razgranjenih i slabo dlakavih stabljika visine do 30 cm. Duguljasti listovi s kraja su nazubljeni i bez peteljki a stoje u pršljenovima  do 7 lisaka. Žuti cvjetovi nalaze se na dugačkim peteljkama..

Raste na vlažnim livadama, u jarcima i gustim šumama.

Za lijek se skuplja  korijen u vrijeme cvatnje.


Koristi se za zaustavljanje krvarenja rana, kod povraćanja krvi i krvavih proliva. Liječi srdobolju, iz tijela odvaja otrovne plinove i sokove, čisti začepljenu jetru i pluća, zatim lijeci povratnu groznicu, žuticu i venerične bolesti.

12.03.2010.

Ljekovito bilje - Petoprsta (Potentilla reptans)

PETOPRSTA
Potentilla reptans
   

Drugi nazivi: petoprsta rana, petolista puzava, stežnik puzavi, trava od srca.


Petoprsta ima polegnute ili uzdignute stabljike. Korijen joj je razgranat i duboko zadire u zemlju. Poput vriježe, vlaknaste žile dosežu duljinu i do 40 cm. Listovi su trodijelni do peterodijelni, gomji listovi sa 3 liske sjede neposredno na stabljici a donji imaju 5 liski i dugačke peteljke. Listovi i stabljika pokriveni su svilenkastim dlačicama. Na kraju stabljike stoje malobrojni žuti cvjetići u grupicama nalik na ružice.

Raste na vlažnini livadama, u jarkovima, uz vode, na brežuljcima i stijenama.

Za lijek se koriste svi dijelovi biljke, kroz cijelo vrijeme vegetacije sakupljaju se listovi i cvjetovi, a korijen u proljeće i ljeto.

Petoprsta se koristi  u liječenju povratne groznice, trbobolje i grčeva u želucu, zatim, protiv proliva ili dizenterije s krvlju.

12.03.2010.

Ljekovito bilje - Broćika žuta (Galium verum)

ŽUTA BROĆIKA
Galium verum
  

Drugi nazivi: broćac, broćika, ivan-cvijet, ivanova trava, sirište, sirištica.Ivanjsko cvijeće


Žuta broćika je biljka visine do 150 cm. Stabiljka je četverouglasta sa četiri izrazito ispupčene linije. Stabljika je na člancima odebljala i prorasla tvrdim dlakama. Šest do osam listova  uvrnutih rubova poredani su u pršljenu. Cvjetovi imaju jaki miris poput meda, a ukus im je kiseo i trpak.

Biljka je jako rasprostranjena  a nalazi se na suhirn staništima, livadama i uz puteve .

Za lijek sabire se gornji dio biljke u cvatu. Suši se u hladu i na prozračnom mjestu.

Žuta broćika je izvrstan lijek za liječenje svih bubrežnih bolesti, čak i onda kada su svi drugi lijekovi zakazali. Osim toga, upotrijebljava se u suzbijanju svih oštećenja kože , lišajeva, ekcema, kožnih nečistoća pa čak i protiv raka kože.
Uspješno se koristi i u liječenju katara želuca i crijeva.

12.03.2010.

Ljekovito bilje - Peršun (Petroselinum sativum)

PERŠUN
Petroselinum sativum
   

Drugi nazivi: ak, majdonos, petrušin, peršin, petrusimul, petrušim,zelen.


Peršun je dvogodišnja biljka s bijelim, tankim i repastim korijenom. Stabljika je gola, malo žljebasta i uglasta. Listovi su različitog oblika a najčešće višestruko perasto narezani . Cvijetni vjenčić je žućkastozelene boje.


Peršun nema visoku kaloričnu vrijednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima što ga svrstava u red visokokvakitetnih namirnica i ljekovitih biljaka . Poslije šipurka i borovnice, u peršunovom listu ima najviše vitamina C, u 100 grama ima čak 170 miligrama
vitamina.
Bogat je još provitaminom A, vitaminima grupe B, čak i tako rijetkim vitaminom B12  koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Ništa manje nije impresivno ni bogatstvo peršuna mineralnim sastojcima. Samo u 100 grama peršunovog lista ima oko 1 630 miligrama minerala od čega polovinu zauzima visokovrijedan kalijum. Tome treba dodati i značajno prisustvo gvožđa, kalcijuma,
mangana, magnezijuma i bakra.

Lišće peršuna najbolje je uzimati u svježem stanju jer jedino tako zadržava sva svoja bitna svojstva. Ne valja ga sušiti niti konzervirati.
Međutim može se zamrznuti što je daleko bolje za njegovo čuvanje.
Može se i zimi uzgajati bez naročitih teškoća što je i najbolje za one koji žele ovu biljku koristiti kao lijek ili začin .
Veoma lako ga je uzgajati u sanducima na terasi,u sobama ili podrumima.


U proljeće i jesen kopa se korijen. Sjeme se sakuplja neposredno prije sazrijevanja a cijela biljka kad je u cvatu.

Peršunov list je izuzetno djelotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopšte srčane smetnje.
Peršun se ubraja u ljekovito bilje koje spriječava nadimanje, umiruje grčeve i djeluje protiv vrenja u crijevima.
Već male količine peršuna mogu izazvati probavne procese, odvojiti vodenom bolešću izazvane nakupine vode u nogama, osrčju te prsnoj i trbušnoj šupljini. Lagano pospješuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje otvaraju. Ne smije se upotrijebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.
Ipak najbolje rezultate daje kod oboljenja jajnika i mokraćnih organa kod žena.

12.03.2010.

Ljekovito bilje - Pelin (Artemisia absinthium)

PELIN
Artemisia absinthium

Drugi nazivi: akćenac, osjenac, pelinček, vakćenac.


Pelin je trajna biljka s razgranatom stabljikom polugrmastog oblika i visine do 1 metra. Stabljika je okrugla s perasto razdjeljenim listovima. Cvate u grozdu sitnim sunovratim glavicama. Cvjetovi se sastoje od čašice s uskim laticama, blijedožutog, lijevkastog, na krajevima petodjelnog rascijepljenog vjenčića.
Pelin je simbol gorčine .
 
Raste na osunčanim neobraslim zemljištima, a zbog svoje ljekovitosti sadi se i u vrtovima.

Za lijek se sabiru  listovi prije cvjetanja i cijela biljka za vrijeme cvatnje.

Izvanredno je sredstvo za čišćenje krvi i jačanje želuca. Upotrebljava se u liječenju loše probave, nadimanja, slabog apetita, podrigavanja, žgaravice, glista, bolesti jetre, slezene, bubrega, žutice, groznice, grušanja krvi, mokraćnog mjehura, vodene bolesti,osipa,šećerne bolesti te bolesti ženskih polnih organa.
Otklanja i duševne smetnje koje više ili manje imaju dublji uzrok u neredovnom radu probavnih organa.

12.03.2010.

Ljekovito bilje - Paprat slatka (Polypodium vulgare)

PAPRAT SLATKA
Polypodium vulgare

Drugi nazivi: sladić, slatka bujad, slatki korijen,oslad.


Korijen slatke paprati ili oslada je čvorasta puzavica koji raste gotovo na površini zemlje. Biljka izraste i više od 1 metra s  listovima na dugačkim golim drškama. Listovi su kožasto perasti s duboko urezanim režnjevima koji su prema vrhu sve kraći. S donje strane, na perastim dijelovima listova razvijaju se dva reda okruglih smeđih tvorevina u kojima se stvaraju spore. Korijen je debeo, mesnat i slatkog ukusa..

Raste u šumama,šikarama,na zapuštenim zemljištima itd., i većinom sa manjim prisustvom direktne sunčeve svjetlosti.

Paprat cvjeta od juna do septembra i tada se i sakuplja.
U proljeće ili ranu jesen sabiru se podanak i korijen biljke stare barem četiri godine. Suši se na umjerenoj toplini.

Slatka paprat ili oslad koristi se  u liječenju prehlade i kašlja.
Pospješuje izlučivanje žuči i mokraće. Preporučuje se u liječenju otečene slezene, hroničnog zatvora, bolesti jetre, želuca i bubrega te raznih alergija.
Trudnice ne smiju koristiti ovu biljku jer može da izazove pobačaj!

12.03.2010.

Ljekovito bilje - Orah (Juglans regia)

ORAH
Juglans regia

Orah je stasito drvo visine do 25 metara. Listovi su neparno perasti u početku malo crvenkaste boje. Muški cvjetovi razvijaju se u pazuhu listova kao obješene rese. Ženski cvjetovi razvijaju se pojedinačno ili u manjim skupinama na novim izdancima..

Orah se u šumama se pojavljuje samoniklo stablo a uzgaja se i kao kulturna biljka. Ne podnosi niske temperature.

Za lijek se u proljeće  sakuplja lišće, nezreo plod u junu a zreo u jesen.

Čaj od mladog lišća  koristi se za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, za jačanje želuca, dobru probavu, zatim protiv raznih čireva, kostobolje, skrofuloze, gnojnih rana svih vrsta te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.
Koristan je kod rahitičnih oboljenja kostiju, opšte slabosti organizma, krvarenja zubi, oboljelih desni i oteklina kostiju.
Vrlo dobri rezultati postižu se kod bubuljica, krasta, lišajeva, mliječnih krastica, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i bijelog pranja.
Od zelenih nedozrelih plodova ili samo od zelene ljuske uz dodatak meda i u drugim kombinacijama  s uspjehom se koristi za liječenje svih navedenih bolesti.
Jedan od recepata je sirup koji se dobiva mješavinom oraha s pravim pčelinjim medom.

12.03.2010.

Ljekovito bilje - Oman (Inula helenium)

OMAN
Inula helenium
   

Drugi nazivi: ivanjsko zelje, obratiš, ovnjak, tušćak, veliki korijen, veliko zelje.
 

Oman je trajna biljka razgranate stabljike visoke do 2 metra. Glavni korijen je dugačak, mesnat i gomoljasto odebljao. Sporedno  korjenje je vlaknasto. S vanjske strane  korjenje je smeđe a iznutra bijele boje. Korjenje ima slab miris i gorak ukus. Kod osušenog korjena ukus je blaži, a miris je nalik mirisu ljubičice. Listovi su uspravni, veliki, široki i duguljasti na dugačkim dršcima. Odozgo su hrapavi a s donje strane bijeli . Na kraju su nazubljeni. Cvjetovi su skupljeni u cvijetnirn glavicama žute boje a nalik su na mali suncokret..

Raste uz puteve i ograde a sadi se i po vrtovima.

U proljeće i jesen sabira se korijen a listovi i cvjetovi za vrijeme cvatnje i svi dijelovi se koriste kao lijek.

Oman se koristi kao izvrstan lijek protiv kašlja, astme,bronhitisa i prsobolje jer povoljno djeluje na lagano izlučivanje sluzi.
Oman čisti pluća i krv, jača krv, a dobar je i u liječenju ženskih bolesti , išijasa,reumatizma te  oboljenja polnih organa.
Djeluje i kao stomahik u kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem sličnog djelovanja.

12.03.2010.

Ljekovito bilje - Neven (Calendula officinalis )

NEVEN
Calendula officinalis

Drugi nazivi: bilek, bilec, ognjac, zimorod, žutelj.


Neven je jednogodišnja uspravna biljka s razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su sjedeći, duguljasti i nasuprotni. Cijela je stabljika prožeta dlakama. Cvijetna glavica žute je, tamnožute ili narandžaste boje.
Listovi i cvjetovi neugodnog su mirisa.


Kao cvijeće sadi se po vrtovima i vinogradima, a divljeg ima nešto na livadama oko naselja .Za  lijek se za vrijeme cvjetanja sakupljaju listovi, a cvijetne glavice dok se još nisu rascvjetale. 
Preporučuje se brati jarkonarandžaste, debele cvjetove, a ne blijede i tanke.Latice imaju najveću ljekovitu vrijednost.Biljka je baktericidna i služi kao antibiotik, upotrijebljava se za unutrašnje i liječenje spolja raznih bolesti i stanja.

Neven se koristi u liječenju zatvora, žutice, bolesti želuca i crijeva a naročito čireva u želucu i crijevima.
Od svježih listova i cvjetova priprema se mast koja se spolja veoma uspješno koristi u liječenju rana, otečenih žlijezda, krasta i osipa, kostobolja,posjekotina,psorijaze,impetiga,čireva na koži,promrzlina te upale vena.
Neven se inače koristi u obliku čajeva,masti i tinktura.
Tinktura se koristi kod raznih kožnih upala i oboljenja kože kao i za ispiranje usne šupljine,bolesnih desni itd.


banner:

Kontakt na mail: ljekovitetrave@gmail.com

509775


Powered by Blogger.ba