Ljekovito bilje i Lijecenje Biljem

Ljekovito bilje, Ljekovite trave, Prirodno liječenje biljem, biljni recepti.15.03.2010.

Ljekovito bilje - Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

RUZMARIN
Rosmarinus officinalis


Drugi nazivi: rozmarin, rosmarin, rožmarin, rusmarin, ruzman, zimorad..


 

Ruzmarin je razgranata grmovita biljka koja je i zimi zelena. Listovi su nasuprotni, sjedeći, kožasti, čvrsti i uski, dužine do 3 cm. Rubovi listova su cijeli i prema dole savijeni. Gornja strana lista tamnozelene je boje a donja sivobijela. Između listova na krajevima ogranaka razvijaju se  na malim peteljkama Ijubičastoplavi pršljenasti cvjetovi. Jakog su mirisa nalik na kamfor a ukusa Ijutog, aromatičnog i malo gorkog.

Nalazi se na sunčanim kamenitim stranama obalnog područja  a kao ukrasna biljka uzgaja se po vrtovima i parkovima . Osjetljiv je na mraz te ga je potrebno zaštititi.

Za lijek se sakupljaju cvjetovi, izdanci u cvatu i listovi.

Ruzmarin je veoma koristan kao lijek za poboljšanje cirkulacije krvi, za liječenje slabe probave i tromosti želuca i anemije.
Biljka djeluje na poboljšanje funkcije jetre i pražnjenja žučnog mjehura  a to djeluje na opste poboljšanje cijelog organizma.
Koristi se i za lijecenje uzetosti, reumatizma mišića, živčanih bolova, glavobolje te duševne i tjelesne iznemoglosti. Koristi se i kao sredstvo za poboljšanje vida.
Koristi se iznutra i spolja i to u obliku čajeva i tinkture.


banner:

Kontakt na mail: ljekovitetrave@gmail.com

459131


Powered by Blogger.ba